Hundar i arbete

Det finns många olika arbetande hundar, till exempel polishundar, ledarhundar, vårdhundar, vallhundar, tullhundar, räddningshundar, jakthundar och eftersökshundar. Dessa hjältar kan hjälpa till med allt ifrån stöttning och sällskap till att söka efter spår som vi människor inte kan se eller lukta oss till. Här får du en kort introduktion kring polishundens och vårdhundens betydelse på sina arbetsplatser.

Polishund

Hundar är enormt viktiga för polisens arbete. Förutom att skydda genom att gripa och hålla fast misstänkta brottslingar, så är polishundar ofta specialiserade inom olika områden. De kan till exempel vara spårhundar eller sökhundar som till exempel bomhundar eller narkotikahundar. Det finns också hundar som specialiserats till att söka lik eller brandhärdar eller till och med sperma.  Med sitt välutvecklade luktsinne har de förmågan att uträtta stordåd genom att bidra till att brottslingar grips och fälls.

– Hunden är en trygghet och en otrolig hjälp. Ofta räcker det att visa upp hunden för att en uppjagad situation ska lugna ner sig, berättar Johan som arbetar som polishundsförare.

I Sverige finns det omkring 450 polishundar. De flesta är av rasen schäfer, men det finns också en del malinois, boxer och någon dobermann. När det kommer till specialiserade bombhundar är springer spaniel, labrador retriever och flat coated retriever vanligast.

Vårdhund

En vårdhund kan nå fram till människor som av någon anledning avskärmat sig från omvärlden, på grund av sjukdom eller andra omständigheter. Hunden hjälper till att bryta dessa människors isolering och bidrar till att människors hälsa, livslust och sociala samspel med andra människor förbättras.

– Det handlar om att hunden ser människan, berättar Mille Netszel som jobbar som vårdhundförare.

När en vårdhund kommer på besök hos en patient är målet att stimulera vårdtagaren att kommunicera och utföra vanliga, dagliga aktiviteter. Hundar av alla raser kan bli vårdhundar. Det är den enskilda hundens egenskaper som avgör och detta testas när hunden är cirka ett år gammal.

– Man kontrollerar att hunden är stabil, balanserad och positiv. Den måste till exempel vara intresserad av att apportera, bör vara okänslig för plötsliga ljud, följsam och ha lätt att slappna av och anpassa sig till situationen, säger Mille.

Hos Svenska Brukshundklubben kan du få mer information och hjälp om du vill utbilda din hund till att bli en arbetande hund.