DAGLIG HUNDVÅRD

Utöver regelbundna undersökningar hos veterinären, är det bra om du själv kontrollerar din hund dagligen. Här får du några tips på hur du kan kontrollera hunden, för att tidigt upptäcka skador eller sjukdomstecken.

Hundens nos, tänder och mun

Hundens nos är oftast fuktig och sval. Om nosen är irriterad, får sprickor eller börjar rinna kan detta vara ett tecken på sjukdom och då bör hunden undersökas av en veterinär. Munnens slemhinnor ska vara ljusröda, rena och släta. I normala fall är hundar medgörliga när man undersöker deras munnar, men man gör klokt i att redan då den är valp vänja hunden vid att få sin mun inspekterad.

Tänderna ska vara vita och utan tandsten. Röda märken i tandköttet runt tänderna är ett tecken på att något är fel. Problem med tänderna kan, precis som hos oss människor, ge smärta och nedsatt aptit. I allvarliga fall kan hunden även få infektion till följd av dålig munhygien. Det bästa sättet att undvika plack, tandsten och tandinfektioner är genom att dagligen borsta tänderna. Det finns tandkräm som är speciellt framtagen för just hundar. Fråga din veterinär om du är osäker på hur du bäst borstar din hunds tänder. Om hunden har mycket tandsten bör den tas till veterinären, som då kan ta bort tandstenen och informera om hur du bäst förebygger att problemen återuppstår.

 

Hudens öron

Hundens öron kan vara hängande eller upprättstående. Har hunden hängande öron måste öronen kontrolleras oftare, eftersom ytterörat täcker hörselgången så att den inte luftas ordentligt. Den yttre hörselgången ska hållas ren. Hundar med en tendens att få mycket öronvax, eller hundar som av andra orsaker har en förhöjd risk för öronproblem, mår bra av en regelbunden rensning av ytterörat. När du rengör din hunds öron kan du använda en bomullstuss som du doppar i en rengöringslösning för öron, som du kan köpa hos veterinären. Torka sedan ytterörat försiktigt torrt med en torr bomullstuss. Hos hundar med hår i örongången, är risken större för ansamling av vax. Rådfråga din veterinär, om din hund tillhör denna kategori.

 

Hundens klor

Hunden har två sorters klor, vanliga klor och så kallade sporrar. Klorna växer hela livet, men slits på ett naturligt sätt under hundens aktiviteter. Om klorna går mot underlaget när hunden är stilla, är det dags att klippa dem. Till det behöver du en bra klotång. Var försiktig så att du inte klipper i den blodfyllda pulpan, som sitter längst ned i klon. Om någon klo ändå börjar blöda kan du använda blodstillande vadd på såret. Det finns att köpa på apotek och i många djurbutiker. Du kan också lägga ett litet förband som bör sitta på en timme. Även sporrarna behöver klippas, de sitter högre upp och kan vara dolda i pälsen.

Hundens tassar

Det är viktigt att du undersöker tassarna regelbundet, för att kontrollera att hunden inte har skadat sig på något spetsigt eller vasst föremål (till exempel en tagg eller en glasskärva). Se också till att det inte sitter fast något mellan hundens tår. På vintern, när hunden har varit ute och gått i snön, är risken större att den får sprickor i trampdynorna på grund av det salt som används på vägarna. Efter promenad på saltade vägar bör du skölja hundens tassar i varmt vatten för att avlägsna eventuella rester av salt.

 

Ren päls

Hur ofta hunden måste badas med schampo beror på pälsens struktur och om hunden är smutsig. Ofta är det inte nödvändigt att tvätta hunden med schampo, om inte hunden är väldigt smutsig, lider av atopi (allergi mot ämnen i omgivningen som pollen och kvalster) eller hudsjukdom där tvätt med schampo rekommenderats av din veterinär. Strävhåriga hundar behöver bara tvättas om de är smutsiga och korthåriga kan badas i genomsnitt två gånger om året. Långhåriga hundar bör badas ungefär var tredje månad, eftersom smuts och bakterier lättare samlas i den långa pälsen.

Om det är sommar och hunden tycker om att bada så måste den torkas också ordentligt efter varje dopp. Varje gång hunden badar i en bäck, sjö eller i havet så samlas partiklar i hundens päls som kan orsaka irritation. Därför är det bra att skölja din hund i rent vatten efter att den badat i havs-, sjö- eller ytvatten.

Alla hårstrån har en begränsad livslängd. Det innebär att stråna så småningom kommer att dö och ersättas av nya strån. Hundar som vistas mycket utomhus fäller oftast två gånger om året (vår och höst), vilket följer förändringarna i dagsljus. Hundar som vistas huvudsakligen inomhus påverkas inte lika mycket av dagsljusets variationer och fäller därför ofta året runt, men mer under vår och höst. Regelbunden borstning och badning hjälper till att avlägsna döda hårstrån. Hur ofta det bör göras beror på vilken sorts päls din hund har.